Jak přispívá Tai chi a Čchi-kung spolu s čínskou medicínou k většímu klidu?

Cvičící mohou pociťovat následující účinky:

  • ztišení během cvičení 
  • dlouhodobé transformační účinky

Většina praktikujících pociťuje během cvičení ztišení, uklidnění a uzemnění. Tyto účinky následně ještě nějakou dobu přetrvávají a s pravidelným cvičením se postupně prohlubují. Cvičení je možné přizpůsobit aktuální náladě.

Cvičení má i dlouhodobé transformační účinky. Lidé v sobě často mívají nezpracované, potlačené emoce, které mohou vytvářet určitou nepohodu, jak psychickou tak fyzickou.

Tyto emoce se z pohledu čínské medicíny ukládají mimo jiné v příslušných orgánech a souvisejících energetických drahách. Například pokud vás často něco hodně naštve a nezpracujete to třeba tím, že si půjdete zaběhat, tak se tato emoce uloží v játrech a dráze jater. To se pak může projevit různými onemocněními, které jsou způsobeny nerovnováhou jater.

Podobné je to i s ostatními negativními emocemi. Takových emocí může být v organismu uloženo víc. 

Pokud se cvičí pravidelně a správně, tak tyto emoce při vhodném přístupu postupně odejdou.  Je možné se jich tak definitivně zbavit a být svobodnější a spokojenější. Je ale potřeba počítat s tím, že tento proces nějakou dobu trvá. 

Jde to urychlit pomocí čínské medicíny. Akupunktura dokáže potlačené emoce postupně “vypustit”. Také si to ale nějaký čas vezme. Je užitečné mít aktivní přístup, nespoléhat se jen na čínskou medicínu, ale zároveň i cvičit.

Tímto způsobem se bohužel nedají řešit větší zdravotní komplikace, v takovém případě je vhodné se poradit se svým lékařem.

Kromě emocí jsou v organismu uloženy informace, které určují “povahu” člověka. Z pohledu čínské medicíny jsou uložené v mimořádných drahách. Určují, jaký má člověk vztah ke svému okolí, k sobě samému, má-li tendenci dělat v životě opakovaně stejné chyby a podobně.

Zde také platí, že při pravidelném cvičení a vhodném přístupu se zmíněné informace postupně pročišťují a člověk je pak přirozenější. Je zajímavé, že i v tomto případě může pomoci akupunktura.

Ke klidu samozřejmě také přispěje, pokud vás díky cvičení například přestanou bolet záda. Tai chi, Čchi-kung i čínská medicína tedy mohou výrazně přispět k vašemu spokojenému životu.

 

O možnostech cvičení pro vás se můžeme pobavit osobně před vaší lekcí.